01 mei 2002

Basisproducten en materiaal

Het vermelde gebruik is een omschrijving waarvoor wij de kruiden en andere ingrediënten gebruiken. Het is geen gezondheidsclaim volgens de Verordening (EG) nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.
Kruiden en chemische producten zomaar gebruiken kan gevaarlijk zijn: sommige zijn giftig, andere hebben bijwerkingen en negatieve interacties met reguliere medicatie,... dus voorzichtigheid zijn. Gebruik bij kwaaltjes nooit zomaar kruiden en huismiddeltjes zonder eerst arts of apotheker te raadplegen. De webmaster kan op geen enkele wijze verantwoordelijk noch aansprakelijk gesteld worden voor gevolgen van het raadplegen en/of gebruiken van de vermelde informatie.

Inhoud

Anatomie Producten Materiaal
Huid
pH
Additieven Glaswerk
Basisolie Weegschaal
Conservering Vijzel
Emulgators Spatel/lepel
Gelvormers Roerstaaf
Mineralen Bekers
Waters Zalfpotjes

Huid

De huid heeft een pH tussen 4,5 en 5,5 dit is licht zuur als bescherming tegen infectie. Als de pH van de huid verhoogt (minder zuur) wordt de huid dof, kunnen infecties en rimpels ontstaan. Het is verstandig om de pH van zelf gemaakte producten te controleren en indien nodig aan te passen met het toevoegen van zuren (vitamine C of citroenzuur) om de pH te verlagen of natriumwaterstofcarbonaat om de pH te verhogen.


pH is een maat voor de zuurtegraad van een waterige oplossing. Hoe meer vrije protonen hoe zuurder: pH = -log[H+]. Huidprodukten kunnen zuurder (pH verlagen) gemaakt worden door het toevoegen van zuren (vitamine C of citroenzuur). Bij te zure producten kan je de pH verlagen door natriumwaterstofcarbonaat toe te voegen.
Enkele voorbeelden van zuurheid van stoffen:
accuzuur cola, azijn huid water zeewater ontstopper
pH 1 pH 3 pH 4,5 -5,5 pH 7 pH 8,5 pH 13
zuur neutraal basisch

De pH kan gemeten worden met een pH-papiertje dat verkleurt of met een pH-meter (vrij duur. De testpapiertjes zijn te koop in verschillende bereiken: universeel van pH1 tot pH12 per pH 1 wat te onnauwkeurig is voor huidproducten, of een aangepast bereik.
Papier met een bereik van pH 3,8 – 5,5 per pH 0,2 is ideaal.
Een elektrische pH-meter meestal met automatische temperatuurcompensatie kan van pH 1 tot 14 meten met een nauwkeurigheid van 0,05 to 0,01. Labotoestellen zijn nog nauwkeuriger.

Producten

  • Additieven
    • hyaluronan of hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die ontzettend veel water kan vasthouden (van 5000 tot 50 maal het eigen gewicht) afhankelijk van in welk milieu. Hierdoor houdt het de huid vochtig, glad en laat rimpels verdwijnen. Tot 1%, eerst oplossen in een beetje ethanol en dan aan de waterfase toevoegen.
    • D-panthenol (2,4-dihydroxy-N-(3-hydroxypropyl)-3,3-dimethylbutaanamide) ook pro-vitamine B5 heeft een hydraterende werking op huid, nagels en haren. Tot 5%.
    • Octylmethoxycinnamaat  of octinoxaat is een ester van 4-methoxykaneelzuur met 2-ethylhexanol. Handelsnaam: Parsun of Parsol. Het is een UV-filter in het UV-B gebied (280-320 nm). Dosis per beschermingsfactor: 1%, dus een dosis van 5% geeft een beschermingsfactor 5, maximum tot 10% gebruiken, oplossen in ethanol of olie voor het toevoegen.. Kan versterkt worden met zinkoxide dat opgelost wordt in de waterfase.
  • Basisolie
    • amandelolie bevat enkelvoudig onverzadigde vetten, magnesium, vitamine A en B1, B2, B6 en vooral E.
      Het verzacht, en voedt de huid, houdt het vochtgehalte op peil en houdt de huid soepel; geschikt voor elk type huid.
    • arganolie bevat een hoge concentrratie aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren (tot 80%) en heeft een sterk herstellend effect op de huid bij lidtekens, puistjes, acne, ...
      Werkt onstsmettend, wondhelend en ontspannend.
    • druivenpitolie is lichtgroen en rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren (> 80%): 66% omega 6 en 19% omega 9. De olie is geurloos en trekt snel in zonder een oliefilm achter te laten.
      Voor elke huid, ook de tere huid en verzacht spataders.
    • jojobaolie zowat de 'rolls royce' onder de oliën ook qua prijs en is dan nog geen olie maar een was die vloeibaar is bij kamertemperatuur.Wordt amper rans en bewaart zeer lang alle eigenschappen. De olie is geschikt voor elke huid, is hypoallergeen en neutraal van geur.
    • macadamiaolie bevat  vitamine B1, magnesium, fosfor, ijzer, zink, calcium en de grootste concentratie aan onverzadigde vetten van alle noten oliën.
      Ideaal bij beschadigingen zowel van de huid als van nagels en haren. Werkt wondhelend en ontstekingsremmend.
    • tarwekiemolie: bevat selenium, betacaroteen (pro-vitamine A), vitamine E en aminozuren.
      Regenererend en verzorgt de huid en werkt ontstekingsremmend. Vooral voor droge en oudere huid en haren. Verzacht littekens.
    • zonnebloemolie gebruik je steeds vers (degenereert na 1 jaar), is goedkoop, dunvloeibaar, vrijwel neutraal en rijk aan vitamine A, C en E.
      De olie wordt goed opgenomen, is geschikt voor elk huidtype en laat geen vetlaagje achter.
  • Conserveringsmiddelen
    • ascorbinezuur (1,2-dihydroxyethyl]-4,5-dihydroxyfuran-3-one) of vitamine C, een conserveringsmiddel en anti oxidant dat de aanmaak van collageen stimuleert (weefselherstellend). Kan citroenzuur vervangen of alleen gebruikt worden met een dosering van 0,01% tot max. 5%. een 5% oplossing in water heeft een pH van 2,3.
    • 2-hydroxy-1,2,3-propaantricarboxylzuur, geen paniek dit is geen exoot maar gewoon citroenzuur dat in vele planten en vruchten voorkomt en ook een lichaamseigen stof is. Citroenzuur verlaagt de pH, een oplossing van 50 g/l heeft een pH van 1,8. Wordt gebruikt met natriumwaterstofcarbonaat in bruisballen. Het is een sterk conserveringsmiddel dat wel het eindproduct zuurder maakt. Gebruik niet meer dan 8-10%.
    • heliozimt is 3,4-methylenedioxybenzaldehyde (ook piperonal of heliotropine genoemd komt voor in zwarte peper en heel wat andere planten zoals de Zonnewende) is opgelost in 3-phenyl-1-propanol (een huidneutraal oplosmiddel - zacht geurende alcohol met een anti-bacteriële werking).
      Gebruik 0,2 % voor een bewaartijd van ongeveer 6 maanden (combinatie met andere conserveringsmiddelen verlengt deze periode)
    • vitamine E is een natuurlijk bewaarmiddel en anti oxidant. Het komt van nature voor in heel wat oliën en bij gebruik van deze oliën rijk aan vitamine E is extra toevoeging niet nodig.
      Zuiver vitamine E is een olieachtige stof die a rato van 2% kan toegevoegd worden.


  • Emulgators dienen om vet (olie)- en waterfase aan elkaar te binden
    • bijenwas
      waarmee honingbijen de raten maken. Er zijn 2 vormen, de cera alba (witte, gebleekte was) en de cera flava (gele, natuurlijke was).
      Is huidvriendelijk, verzorgend en vochtinbrengend (ook voor gevoelige huid) en is aangewezen bij crémes, zalf en lippenbalsem.
      Smeltpunt 72°C
    • cetaceum vroeger ook walschot uit de schedel van de potvis. Nu wordt deze wasachtige stof uit planten geëxtraheerd.
      Verzacht en beschermt elk huidtype
      Dosis: tot 3%
    • hexadecanol
      of cetylalcohol is een verdikkingsmiddel dat zwak emulgerend werkt. Het wordt meestal al co-emulgator gebruikt omdat het de werking van de andere emulgator versterkt.

      Maakt de huid zacht en is aangewezen bij crémes, lotions, en haarverzorging.

      Dosis: 0.5 tot 1% voor de droge huid en tot 3 % voor normale en vette huid

      Smeltpunt 49°C, lost op in olie en alcohol
    • lamacrème is een reeds bereide crème met: glycerinestearaat (een ester uit glycerine en n-octadecaanzuur [stearinezuur]) en glycerine stearaat citraat (een mengsel van veresterde oliën en glycerine met stearinezuur en citroenzuur).
      Voor vettere crèmes (vooral handen en voeten) voor droge huid 
      Lamacrème is stabiel bij lagere pH-waarden waardoor het geschikt is als emulgator bij infusen en hydrolaten van verse kruiden
      Dosis: 5 - 10 %
      Smeltpunt: 60*C (afhankelijk van de samenstelling)
    • lanoline
      of wolvet (uit schapenwol) is een sterke emulgator
      Is huidvriendelijk, verzachtend en vochtinbrengend, goed bij droge en oude huid en aangewezen bij zalf en lippenbalsem.
      Smeltpunt 40-48°C
    • stearinezuur, (octadecaanzuur) een verzadigd vetzuur, s een zwakke emulgator die dikwijls als vetfase gebruikt wordt, versterkt met lanoline
      Smeltpunt: 70°C


  • Gelvormers
    • PNC 400  een polymeer op basis van acrylzuur en natriumzout. Verdikkings- en gelvormend middel en stabilisator.
      In warme waterfase oplossen.
      Dosis: 0,5 %
  • Mineralen
    • kaliumaluminiumdisulfaat (KAlSO4) of aluin wordt gebruikt in deodorants en in after-shave, stelpt het bloeden en ontsmet
    • natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3, bicarbonaat of bakpoeder levert CO2 bij badbruisballen samen met citroenzuur, verhoogt de pH, maakt tanden wit in combinatie met tandpasta en kan gebruikt worden samen met aluin in deodorants
    • zinkoxide (ZnO) beschermt  de huid tegen UV (<360 nm), herstelt kloven in de huid en werkt anti-bacterieel
  • Oliemaceraten, zie hier
    • Vlugolie
      Vlugolie of etherische olie wort uit planten geëxtraheerd door stoomdestillatie, zie ook hydrolaten. Ze zijn in de handel te koop of zelf te maken, dit laatste is niet eenvoudig omdat voor sommige vlugolieën zeer veel basisstof nodig is, bijvoorbeeld om 1 ml etherische rozenolie te maken heeft men 100 kg rozenblaadjes nodig. Vlugolie wordt steeds bij het koud produkt gevoegd en niet opgewarm omdat het dan verdampt...


  • Waters
    Waters uit de handel ontstaan meestal als "bijproduct" bij de vervaardiging van etherische olie of worden omwille van het water zelf gemaakt (zoals je thee zou maken).
    • Rozenwater wordt gemaakt uit rozenblaadjes (bijproduct van het maken van etherische rozenolie), het verzachten geeft rust aan de huid en laat de poriën samentrekken.
    • Hamameliswater is een waterig extraxt van de bladeren en schors van de Toverhazelaar: het heeft samentrekkende en opwekkende eigenschappen
    • Andere: het staat vrij te experimenteren na wat opzoekwerk over de werking met thee van: groene thee, driekleurig viooltje, kamille,...


  • Materialen

  • maatglazen weegschaal
    vijzel filter roerstaaf (glas)
    spatel/lepel bekers zalfpotjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten