01 mei 2002

Siroop en keelbalsem

Het vermelde gebruik is een omschrijving waarvoor wij de kruiden en andere ingrediënten gebruiken. Het is geen gezondheidsclaim volgens de Verordening (EG) nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.
Kruiden en chemische producten zomaar gebruiken kan gevaarlijk zijn: sommige zijn giftig, andere hebben bijwerkingen en negatieve interacties met reguliere medicatie,... dus voorzichtigheid zijn. Gebruik bij kwaaltjes nooit zomaar kruiden en huismiddeltjes zonder eerst arts of apotheker te raadplegen. De webmaster kan op geen enkele wijze verantwoordelijk noch aansprakelijk gesteld worden voor gevolgen van het raadplegen en/of gebruiken van de vermelde informatie.

Basissiroop

  • Ingrediënten
    • Waterfase
    • water om aan te vullen tot 100 ml
  • Conserveringsmiddel
    • 50 g suiker
    • 3 ml glycerine (een meerwaardige, vloeibare suiker die de siroop consistentie geeft)
    • 20 ml tinctuur (ethanol 70% vol): het actief product en "bewaarmiddel"
  • Bereiding
    • suiker, tinctuur en glycerine in een gradueerde beker (100 ml)
    • al roerend water toevoegen tot 80 ml
    • blijven roeren tot alles opgelost is
    • bijvullen tot 100 ml
    • koel en donker bewaren

Keelbalsem

  • Ingrediënten
    • Waterfase
    • water om aan te vullen tot 100 ml
  • Conserveringsmiddel
    • 50 g suiker
    • 3 ml glycerine (een meerwaardige, vloeibare suiker die de siroop consistentie geeft)
    • 10 ml tijmtinctuur en 10 ml wilde tijmtinctuur voor een uitstekende keelbalsem en hoestsiroop
  • Bereiding
    • suiker, tinctuur en glycerine in een gradueerde beker (100 ml)
    • al roerend water toevoegen tot 80 ml
    • blijven roeren tot alles opgelost is
    • bijvullen tot 100 ml
    • koel en donker bewaren
  • Opmerking
    • de werking kan versterkt worden door toevoegen van smalle weegbree (hydrolaat of tinctuur)

Vlier(hoest)siroop

  • Ingrediënten
    • Waterfase
    • 1 l sap van rijpe vlierbessen
  • Conserveringsmiddel
    • 750 g oerzoet of kandijsuiker / l sap
    • 4 kruidnagels / l sap
  • Bereiding
    • zeer rijpe vlierbessen, ontstelen
    • in koperen of inox pot op laag vuurtje al roerend aan de kook brengen tot bessen open barsten (min. 10 minuten koken om schadelijk sambunigrine af te breken)
    • door een neteldoek gieten en zacht uitknijpen
    • sap met kruidnagels en suiker aan de kook brengen, eventueel afschuimen
    • onmiddellijk in met heet water gespoelde wijnflessen gieten tot 1 cm van de rand en afsluiten met een Weck-kapje
    • fles even op de kop en dan rechtopstaand laten afkoelen
    • koel en donker bewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten